کد خبر : 19180
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۵
-

ابراهیم پورتقی ؛

ظروف یکبار مصرف بلای جان پاک بانان /عزاداری همراه با فرهنگ باید قرار دل هایمان باشد

ظروف یکبار مصرف  بلای جان پاک بانان /عزاداری همراه با فرهنگ باید  قرار دل هایمان باشد
این روزها مجالس عزاداری در هر کوی و برزن شهرها بر پا شده است و ما حضور پررنگ تر پاکبان های شهرمان را نظاره گر هستیم، پاکبان های بی ریا و بی ادعایی که برای نظافت شهر از هیچ تلاشی فروگذار نیستند.؛
در یادداشت ابراهیم پورتقی مدیرمسئول پایگاه خبری ندای مردم وکارنامه فردا آمده است :یکی از نعمت‌ها و موهبت‌های جامعه ما این است که در ایام خاص دچار تغییر و تحول می‌شود و فرصت‌های بی‌نظیر تربیتی پیدا می‌شود. مثل اعیاد غدیر، قربان و بعثت و اعیاد ولادت ائمه اطهار و همین طور ایام سوگواری که مهمترین آن ایام محرم است. هر اندازه بتوانیم فضایی سازنده و با تدبیر به وجود بیاوریم بهره تربیتی بیشتری خواهیم برد.

در این میان در کنار همه این آداب و رسوم، آئین ها و برنامه های ویژه  این ماه برای عزاداری و سوگواری؛ شاهد رخداد مسائلی هستیم که به خلق صحنه های نامطلوبی منجر می شود.

در این ایام، رهاسازی زباله در معابر و خیابان ها به اوج می‌رسد؛ اتفاقی که توزیع حجم فراوان غذاها و نوشیدنی های نذری در این دهه بر شدتش می‌افزاید. صحنه هایی که معنای دیگر آن افزودن زحمت پاک بانان  و مأموران جمع آوری و دفع زباله است و گاه زدودن آن از چهره شهر از اواخر شب تا اوایل صبح قصه پر غصه مأموران و رفتگران شهرداری می شود ،انسان های تلاشگری که در روزهای عزاداری به جای آن که در مراسمات عزاداری شرکت داشته باشند؛ با آغاز محرم رخت عزای دیگری بر تن می کنند و خسته از بد فرهنگی افراد، چهره آلوده شهر را می زدایند.

آمارها حکایت از دو برابر شدن حجم زباله های شهری در این روزها دارد؛ حال آن که توان شهرداری ها برای گردآوری زباله و زباله روبی از خیابان ها و معابر، محدود و البته ثابت است. به بیان دیگر در این روز و شب ها نه به تعداد پارکبانان  شهر افزوده می شود و نه قرار است ماشین های مربوط به جمع آوری زباله چند برابر شوند؛ حقیقتی که باعث می شود زحمت و انرژی مضاعفی بر پارکبانان  و سایر متولیان نظافت شهر و روستاهای کشور تحمیل شود.

ظروف یکبار مصرف پلاستیکی به دلیل افزایش تولید، قیمت ارزان، حمل و نقل آسان و دسترسی سریع، جایگزین ظروف سنتی شده که این حجم در ایام خاص مانند ماه محرم و صفر با توزیع غذاهای نذری افزایش می یابد که علاوه بر عدم زیبایی چهره شهر، مشکلات محیط زیستی زیادی به همراه دارد.

محرم که می شود در کوچه و خیابان های شهر علاوه بر رنگ و بوی عزا که شهر به خود گرفته گاه با صحنه هایی رو به رو می شویم که تاسف و غم عظیم دیگری را نیز در وجودمان تداعی می کند؛ غم مرگ فرهنگ در شهر که هر سال به عمق آن افزوده می شود.

با آغاز ماه محرم و برپایی ایستگاه های صلواتی و توزیع غذاهای نذری شاهد حجم زیادی از مصرف ظروف یکبار مصرف و لیوان های پلاستیکی در سطح شهر هستیم.

گاه دیده شده که افرادی پس از خوردن نوشیدنی داخل لیوان آن را پرتاب می کنند و نیز ظروف یک بار مصرف آن را در کوچه و خیابان رها می کنند؛ رفتگران زحمت کشی که برای تمیزی شهر اقدام می کنند با کوهی از زباله ایستگاه های صلواتی روبه رو می شوند که این کار را برای آنان سخت و دشوار می کند.

از آنجایی که ایستگاه های صلواتی از سوی مردم مدیریت می شود انتظار می رود که در جمع آوری زباله های ایستگاه خود تدبیری بیندیشند تا برای رفتگران زحمت نتراشند.

ظروف یکبار مصرف به بلای جان پارکبانان  تبدیل شده اند و باید فرهنگ شهر ما خانه را در بین افراد جامعه نهادینه کنیم.

در ماه محرم خودبخود حجم تولید زباله به ویژه لیوان های یک باره مصرف بالا می رود و کار را برای نظافت کردن سخت می کند.

 وجود لیوان ها در کف خیابان ها سرعت تمیز کردن را کاهش می دهد و رفتگران بیشترین زمان خود را صرف جمع آوری آنان کنند.

همانگونه که مردم شهرمان شاهد و نظاره گر هستند ،در ایام ویژه و تعطیل به خصوص در ایام عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) ، مجموعه خدمات شهری شهرداری شهرداری ها و مجموعه اجرایی آن علاوه بر ۲۴ ساعته بودن فعالیتها، وظایفی سنگین تر و ویژه تری بر عهده دارند.

در آن سوی نیت های خالص و نذری های شفابخش؛ حقیقت تلخی وجود دارد که گاهی منجر به کمرنگ شدن ارزش عزاداری ها نیز خواهد شد.

رهاسازی حجم عظیمی از ظروف یکبار مصرف و زباله های تولید شده از پذیرایی عزاداران، چهره زشتی به شهر می دهد و این در حالی است که با اعمال مدیریت درست و برنامه ریزی هدفمند می توان جلوی این اتفاق را گرفت.

مسئله مهمی که در این رابطه به چشم می آید؛ ضرورت تبیین فرهنگی نظافت شهری در این ایام است.محرم الحرام ؛ ماهی که بزرگ ترین جلوه های ایمان و خلوص در آن متجلی می شود علاوه بر شور عظیم حسینی می تواند منشا تغییرات کاربردی و اهداف فرهنگی نیز باشد.

در فرصت بی نظیری که وحدت و هم آوایی همگانی شهر و روستاهای کشور را یکپارچه می کند و اکثریت جامعه به هر شکلی تلاش می کنند، ارادت خود را به خاندان پیامبر اکرم (ص) نشان دهند و زیبایی های فراوانی را خلق می کنند، چه خوب می شد اگر تلاشی هم در این فضا آغاز شود و یک سنت و عادت قدیمی اما زشت را برای همیشه از فرهنگ ایرانی خارج کند.

عادتی که باعث می شود، ایرانیان در نشست های گروهی و طبیعت گردی های خود، زباله های تولید شده را در طبیعت و کوچه و خیابان رها کنند و به آلودگی هایی که این اقدام برای محیط زندگی دارد، توجه نکنند.

اکنون که محرم بستری برای هم آوایی ایرانیان است و در قالب آن بسیاری از سنت های حسنه چون نذری دادن و اطعام رهگذران توسط  مردمان ایران زمین  است، چه خوب می شد اگر فرهنگ نریختن زباله در محیط زندگی نیز مورد تأکید قرار گیرد و آرام آرام یک سنت و عادت زیبای دیگر را به سنت های خوب ایرانی اضافه کند؛ عادتی که از محرم آغاز می شود و در سایر مراسم های دینی و ملی نمود دوباره خواهد یافت.

این موضوع از پشتوانه محکم دینی نیز برخوردار است. شاید بزرگ ترین و مهم ترین نمود دینی این طرح در زنده نگه داشتن فریضه امر به معروف و نهی از منکر است. هدف والایی که فلسفه قیام امام حسین(ع) است و به طور عجیبی در تمام زوایای زندگی فردی و اجتماعی  جریان دارد. بنابراین باید یکدیگر را از ایجاد مخاطرات زیست محیطی و آسیب های جبران ناپذیر آن نهی کنیم.

عزاداری برای امام حسین(ع) همواره آداب خاص خود را داشته است. ادب و تواضع در دستگاه عظیم حسینی زیباترین نمایش عشق و دلدادگی است.

حال چه ادبی بالاتر از آن که زائر حسین(ع) در مهمانی او راضی به خم شدن قامت پاکبانان شهرداری نشود! نذر فقط در اطعام عزادران خلاصه نمی شود. تلاش برای پاک ماندن شهر در ایام عزای حسین(ع)  نیز می تواند یک نذر زیست محیطی باشد؛ مگر نه آن که پاکیزگی نیمی از ایمان است و دین اسلام همواره آن را در راس قرار داده است؟

در این میان از سهم متولیان مذهبی نیز نیم توان غافل شد. سرازیر شدن خیل عظیم عزاداران به مساجد و تکایا و آمادگی قلوب آنان برای موعظه و حکمت فرصت بی نظیری است که باید از  بهره جست.

توصیه های مداوم روحانیون و ائمه جماعت  و شرح تمام زوایای عزاداری در ماه محرم؛ همچنین تبیین این مسئله از منظر دینی و اعتقادی کمک بزرگی در پر کردن خلاء های فرهنگی به شمار می رود.

در این میان هیئت های عزاداری و متولیان آن ها نیز می توانند با برنامه ریزی درست و اصولی نقش موثری بر کاهش تولید زباله در این ماه ها داشته باشند. برگزاری جلساتی با همین موضوع قبل از شروع ماه محرم و توزیع گسترده کیسه زباله؛ تعیین افرادی از میان هیئت به عنوان مسئول پیشگیری از رهاسازی زباله ها در طول مسیر حرکت هیئت، از جمله اقدامات موثر و کاربردی است.

شهرداری ها نیز باید در یک اقدام هماهنگ و از قبل برنامه ریزی شده نسبت به استقرار  سطل های زباله و یا در اقدامی کم هزینه تر؛ جانمایی  مناسب کیسه های زباله در فواصل کوتاه  همت گمارد.

همچنین مردم به عنوان رکن اصلی این حرکت، باید به جنبه های مادی و معنوی عزاداری نیز آگاه باشند.قربانی نمودن دام در معابر و مسیرهای شهری و رها سازی آثار خون می تواند منشا بیماری های خطرناکی باشد.

توصیه میگردد؛درصورت برپایی ایستگاه صلواتی در  هیئت‌های پر ازدحام در ایام سوگواری سالار شهیدان(ع)  ضمن رعایت پاگیزگی شهر  هر هیئت یک نفر را به عنوان پلیس یار که آموزش‌های لازم را دید‌ه‌  دارد تا مراقبت لازم برای جلوگیری از بروز مشکل ترافیکی انجام شود.

پیشنهاد می شود؛یکی از برنامه های  اداره محیط زیست هر شهرستان باید با هشدار های زیست محیطی که در این دهه به طور چشمگیر در نقاط مختلف کشورمان اجرا می شود؛ باید توجه  پاکسازی و نظافت خیابان ها و معابر از زباله های رها شده توسط عزاداران  به دلیل  اینکه دراین مراسمات از لیوان های تجزیه پذیر استفاده نمی شود دردستور کار قرار گیرد.

این فعال رسانه ی و اجتماعی  در پایان خاطرنشان کرد :امیدواریم امسال مقایسه با سال گذشته میزان تولید زباله از جمله لیوان های یک بار مصرف رها شده در خیابان کمتر باشد و  این نشانه خوبی برای حرکت مردم به سمت تقویت فرهنگ نظافت شهری قرارگیرد .

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.